Panik Bozukluğa Eşlik Eden Eksen I ve Eksen II Bozuklukların Değerlendirilmesi
Mustafa Nuray Namlı.
Abstract
Amaç: Panik Bozukluk (PB) nükslerle seyreden ve yaşam kalitesini düşüren bir bozukluktur. PBye diğer psikiyatrik hastalıkların sık eşlik etmesi hastalığın seyrini ve tedavisini etkiler. Çalışmamızda PB'ye eşlik eden eksen I ve eksen II bozuklukların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma bir Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Şubat 1996-Haziran 1997 tarihleri arasında Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Revised 3rd edition, (DSM-III-R) tanı kriterlerine göre PB tanısı konulan hastalarla yürütülmüştür. PB tanısı konulan 60 hastaya psikiyatrik değerlendirmeyi takiben sosyodemografik ve klinik bilgi formu, DSM-III-R yapılandırılmış klinik görüşme formu (SCID-I), kişilik değerlendirme formu (SCID-II), Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği (HADÖ), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ) uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Ki-kare (χ²) ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Çalışma grubu içerisinden PB'ye komorbid eksen I ve II tanılarına göre; pür PB (Grup 1), komorbid eksen I bozukluklu PB (Grup2), ve komorbid eksen II bozukluklu PB (Grup 3) çalışma grupları oluşturulmuştur.
Bulgular: Çalışmada %56.6 eksen I ve %43.3 oranında eksen II komorbiditesi görüldü. Eksen I komorbiditesini sırasıyla en sık majör depresyon, hipokondriyazis, yaygınlaşmış anksiyete bozukluğu, sosyal fobi ve obsesif kompulsif bozukluk oluşturdu. Eksen II komorbiditesini sırasıyla en çok çekingen, bağımlı, obsesif kompulsif ve histriyonik kişilik bozukluğu oluşturdu.
Sonuç: PB'ye yüksek oranda Eksen I ve Eksen II bozukluklarının eşlik etmesi tedaviyi ve prognozu olumsuz olarak etkiler. Bu durumun PB tanılı hastaların tedavisinde ve takibinde dikkate alınması ve farmakoterapiye kişilik bozukluklarını da göz önünde bulunduran psikoterapilerin eklenmesi tedavideki başarı oranını artırabilir.
Key words: Panik Bozukluğu, Psikiyatrik tanı, Kişilik Bozuklukları
The articles in Bibliomed are open access articles licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY), which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons licence, and indicate if changes were made. To view a copy of this licence, visit http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.
We use cookies and other tracking technologies to work properly, to analyze our website traffic, and to understand where our visitors are coming from. More InfoGot It!