Objective: Carpal tunnel syndrome (CTS) is the most common entrapment neuropathy caused by compression of the median nerve in the wrist. This study aimed to examine the relationship between thyroid dysfunctions and symptom severity and functional status in patients with CTS.
Method: Forty-four consecutive patients who were clinically and electrophysiologically diagnosed with CTS and met the inclusion criteria were included in the study. Demographic characteristics, thyroid hormone levels and electroneuromyography results of the patients were recorded. Boston questionnaire-symptom severity scale (BQ-SSS) and Boston questionnaire-functional status scale (BQ-FSS) were used to evaluate symptom severity and functionality, respectively. The patients were divided into two groups: Group 1 (n = 25) included CTS patients with normal thyroid function and Group 2 (n = 19) included CTS patients with thyroid dysfunction.
Results: There was no significant difference between the two groups in terms of age, gender, body mass index, symptomatic side, electrophysiologically determined CTS severity, and BQ-FSS (all P > 0.05). Mean symptom duration was 10.64 ± 3.08 months in Group 1 and 24.63 ± 14.06 months in Group 2 (P < 0.001). The mean BQ-SSS score was 36.48 ± 5.85 in Group 1 and 42.00 ± 8.10 in Group 2 (P = 0.013).
Conclusion: It was observed that CTS symptoms were more severe and symptom duration was longer in CTS patients with thyroid dysfunction. Therefore, detection and treatment of thyroid dysfunctions in patients with CTS may be beneficial in improving symptoms.
Amaç: Karpal tünel sendromu (KTS) el bileğinde median sinirin sıkışması ile ortaya çıkan en sık rastlanan tuzak nöropatidir. Bu çalışma, KTS’li hastalarda tiroid fonksiyon bozuklukları ile semptom şiddeti ve fonksiyonel durum arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladı.
Yöntem: Çalışmaya klinik ve elektrofizyolojik olarak KTS tanısı konan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 44 ardışık hasta alındı. Hastaların demografik özellikleri, tiroid hormon düzeyleri ve elektronöromiyografi sonuçları kaydedildi. Semptom şiddeti ve işlevselliği değerlendirmek için sırasıyla Boston anketi-semptom şiddet ölçeği (BQ-SSS) ve Boston anketi-fonksiyonel durum ölçeği (BQ-FSS) kullanıldı. Hastalar iki gruba ayrıldı: Grup 1 (n = 25) normal tiroid fonksiyonu olan KTS hastalarını ve Grup 2 (n = 19) tiroid fonksiyon bozukluğu olan KTS hastalarını içerdi.
Bulgular: İki grup arasında yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, semptomatik taraf, elektrofizyolojik olarak belirlenen KTS şiddeti ve BQ-FSS açısından fark yoktu (tümü P > 0,05). Ortalama semptom süresi Grup 1'de 10,64 ± 3,08 ay ve Grup 2'de 24,63 ± 14,06 aydı (P < 0,001). Ortalama BQ-SSS skoru Grup 1'de 36,48 ± 5,85 ve Grup 2'de 42,00 ± 8,10 idi (P = 0,013).
Sonuç: Tiroid fonksiyon bozukluğu olan KTS’li hastalarda, KTS semptomlarının daha şiddetli ve semptom süresinin daha uzun olduğu görüldü. Bu nedenle KTS’li hastalarda tiroid fonksiyon bozukluklarının saptanması ve tedavisi semptomların iyileştirilmesinde faydalı olabilir.
Key words: karpal tunnel syndrome, thyroid hormones, functional status
karpal tünel sendromu, tiroid hormonları, fonksiyonel durum
|