Home|Journals|Articles by Year|Audio Abstracts
 

Original Research

JCBPR. 2022; 11(3): 248-259


TOKAT İLİNDE ÖĞRENİM GÖRMEKTE OLAN LİSE ÖĞRENCİLERİNDE DUYGUSAL VE DAVRANIŞSAL SORUN PREVALANSI VE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER

YUNUS EMRE BULUT,MÜCAHİT EĞRİ,HASAN BOZKURT.




Abstract
Cited by 0 Articles

Ruhsal bozukluğu olan ergenlerin tedavi amacıyla sağlık kuruluşlarına başvuru oranının %0.3’lerde olması, ergenlerde ruhsal ve davranışsal durum tespiti yapan taramaların önemini ortaya koymaktadır. Ülkemizde özellikle ergenlerde ruhsal ve davranışsal sorunlar konusunda var olan durumu ortaya koyabilecek güncel saha araştırmaları son derece sınırlıdır. Bu araştırmada; Güçler ve Güçlükler Anketi (GGA) kullanılarak Tokat ilinde yaşayan orta ergenlik dönemindeki ergenlerin duygusal ve davranışsal sorun prevalansını ve ilişkili olabilecek faktörleri saptamak, böylece de gelecekte ergenler üzerinde planlanacak yeni araştırmalara ve müdahale çalışmalarına rehber olmak amaçlanmıştır.
Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışma için Tokat il ve ilçelerdeki liseler arasından rastgele seçilen 18 lisede öğrenim görmekte olan 512 öğrenci davet edilmiştir. Öğrencilere araştırıcılar tarafından literatüre dayalı olarak geliştirilen ve riskli sağlık davranışlarını sorgulayan anket formu ve GGA’nın kendi kendine doldurulan formu uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin boy ve kiloları ölçülmüş, not ortalamaları temin edilmiştir.
Çalışmaya katılan 491 öğrencinin %52.1 (n=256)’i kız, yaş ortalaması 15.55±1.3’tür. Çalışmaya katılan lise öğrencilerinin %29.7(n=146)’si duygusal ve davranışsal sorunlar yaşamaktadır. Kızların, anne babası arasında akrabalık bulunan, intihar düşüncesi olan/intihar planı yapan ve girişimde bulunan, uyuşturucu madde kullanma öyküsü olan öğrencilerin duygusal belirtiler yönünden güçlükler yaşadığı; okul başarısı zayıf olan, akıllı telefon/bilgisayar başında fazla vakit geçiren, kavgaya karışan, intihar düşüncesi olan/intihar planı yapan ve girişimde bulunan, sigara içen, alkol alan, uyuşturucu madde kullanma öyküsü olan öğrencilerin davranış sorunları yönünden anlamlı derecede yüksek puan aldıkları; kızların, akıllı telefon/bilgisayar başında fazla vakit geçiren, fazla televizyon izleyen, kavgaya karışan, intihar düşüncesi olan/intihar planı yapmış ve girişimde bulunan öğrencilerin dikkat eksikliği/hiperaktivite (DE/HA) yönünden anlamlı derecede yüksek puan aldıkları; anne babası ayrı yaşayan, kronik hastalık sahibi olan, okul başarı durumu zayıf olan, intihar düşüncesi olan/intihar planı yapan, sigara içen, alkol alan, uyuşturucu madde kullanma öyküsü olan öğrencilerin akran sorunları yönünden anormal grupta oldukları ve akıllı telefon/bilgisayar başında fazla vakit geçiren, intihar girişiminde bulunan öğrencilerin sosyal davranışlar yönünden güçlükler yaşadıkları saptanmıştır (p

Key words: Ergen, Öğrenciler, Sağlık tutumu, Risk alma, Ruh sağlığı






Full-text options


Share this Article


Online Article Submission
• ejmanager.com




ejPort - eJManager.com
Refer & Earn
JournalList
About BiblioMed
License Information
Terms & Conditions
Privacy Policy
Contact Us

The articles in Bibliomed are open access articles licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY), which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons licence, and indicate if changes were made. To view a copy of this licence, visit http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.