Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi elinizdeki bu sayıyla birlikte yeni yüzüyle bir yılını doldurdu. Yayın kurulu olarak her sayımızda da bir öncekinden daha yüksek bir çıtayı önümüze koyarak yükselmeyi hedefledik ve yükseldik. Türkiye Atıf Dizini Türkiye’de yayın yapan dergilerin 2013 yılı Ulusal Etki Değeri ortalamasını 0,026 olarak tanımladı. Dergimizin 2013 yılı Ulusal Etki Değeri Türkiye ortalamasının üstündeydi (0,04). Ancak 2012-2013 yılı Türkiye Tıp Dergiciliği için zor ve bir o kadar da talihsiz bir yıl oldu. “Science Citation Index Expanded (SCIe)” indeksinde indekslenen bazı Türk dergileri indeks dışı kaldı. Türkiye’nin köklü ve önemli dergilerinin indeks dışında kalması çok üzücü olmasının yanında uluslar arası arenada işlerin daha da zorlaştığını göstermesi açısından düşündürücüydü.
Haziran ayında yaptığımız yayın kurulu toplantısında dergimizi uluslar arası muteber indekslere nasıl dahil edebiliriz konusunda çok yararlı fikirler sunuldu. Zaten yapılan teşviklerle dergimize SCI dergilerde yapılan atıfların sayısı artmaya başladı. Ancak bu yeterli değildi. Özellikle dergimizin, Türkiye’de yayın yapan birçok dergi gibi yurt dışındaki merkezlerden ve yazarlardan istenen oranda makale başvurusu konusunda problemi var. Yayın kurulu toplantısında bunun nedenleri ve çözüm yolları üzerinde de konuşuldu. Bu konudaki en önemli problemin dergimizin iki dille yayınlanması ve Türkçe isimli bir derginin ve Türkçe içerikli makalelerin İngilizce konuşan uluslar arası alanda yeterli ilgiyi çekemeyebileceği ihtimali değerlendirildi, çözüm yolları konuşuldu. Sanırım ileriki dönemlerde dergi yönetiminin alacağı kararlara bağlı olarak dergimizde tamamen İngilizce yayınlanma yönünde bazı adımlar atılacaktır.
Dergimizdeki yeni bir değişiklik de editöre ekibine yeni katılan değerli bir bilim adamı. Doç. Dr. Cemal Fırat bundan sonraki süreçte dergimize dördüncü editör olarak katkıda bulunacak. Eminiz ki dergimizin daha kaliteli bir dergi olması yönünde elinden gelen bütün gayreti sergileyecektir.
Bildiğiniz üzere dergimizin her sayısının kapağında bir hekimin sanatsal bir eserini yayınlıyoruz. İlk başlarda bir genel tıp dergisi için bunun uygun olmayacağını ifade eden az sayıda tepki almışsak da bir çok okurumuz bunu olumlu karşıladı ve devamını istedi. Bu sayımızın kapağında da profesyonel fotoğraf sanatçısı olan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Sivaslı’nın “Halfeti: Terkedilmiş ama Umutlu" isimli fotoğrafını yayınladık. Sizlerin de resim ve tablo çalışmalarınızı kapakta yayınlamaktan mutlu olacağımızı ifade etmek isteriz.
Online makale değerlendirme sistemi sayesinde başvuru ve hakem değerlendirme süreçlerinin kolaylaşmasına bağlı olarak dergimize Türkiye içi makale başvuruları ve başvuran merkez çeşitliliğinde artış oldu. Bu sevindirici olmasının yanında dergimizin bilinirliğine ve online olarak okunurluğuna önemli katkı sağlayacaktır. Pleksus firmasından satın alınan bu hizmetin protokülünü 2015 yılına katarak uzatmak suretiyle dergimizin alışmış olduğunuz makale değerlendirme sistemi devam edecektir. Ekim 2012- Eylül 2013 arasındaki 11 ayda dergimize toplam 130 makale başvurusu olmuş ve bunlardan 78 tanesi yayınlanmak olarak kabul edilmiştir. Yay
The articles in Bibliomed are open access articles licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY), which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons licence, and indicate if changes were made. To view a copy of this licence, visit http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.
We use cookies and other tracking technologies to work properly, to analyze our website traffic, and to understand where our visitors are coming from. More InfoGot It!