Streptokoksik tonsillofarenjit en yaygın çocukluk çağı bakteriyel infeksiyonudur. Bu infeksiyonların büyük çoğunluğundan A grubu streptokoklar sorumludur ve akut romatizmal ateş (ARF) ve glomerulonefrit (GN) gibi poststreptokoksik sekellere neden olmaktadır. Ayrıca sporadik tonsillofarenjitlerde B, C ve G grubu streptokokların da etken olabileceği saptanmıştır. Bu grup streptokoklar da ARF ve GN gibi komplikasyonlara nadir de olsa neden olabilmektedir. Semptomatik infeksiyon yanında asemptomatik infeksiyonların da
poststreptokoksik sekel oluşturabileceği bildirilmektedir (1). Asemptomatik hasta, taşıyıcı dahi olsa, az olmakla birlikte poststreptokoksik sekel riskinin olabileceği öne sürülmektedir (2). Poststreptokoksik sekeller yönünden GABHS infeksiyonu, yetişkinlerde az riskli olmasına karşın; çocuklarda oldukça risklidir. Ayrıca çocuklarda özellikle GABHS infeksiyon ve taşıyıcılık oranı da yüksektir (1).
Bu çalışma, okul çocuklarında GABHS taşıyıcılık oranını saptamak amacıyla, Kasım,Aralık ve Mart aylarında KÖnya şehir merkezindeki okullarda yapıldı. Ateş, boğaz ağrısı yakınması olmayan ve boğaz muayenesinde tonsillofarenjit saptanmayan 740 sağlıklı çocuk çalışma kapsamına alındı. Hiçbirisi başka bir nedenle antibiyotik kullanmıyordu.
Alınan boğaz kültürleri derhal kanlı agar plaklarına ekildi. 37 °C 'de 24 sa. inkübe edildikten sonra beta hemoliz yapan koloniler morfolojik ve makroskobik özelliklerine göre değerlendirildi. A grubu beta hemolitik streptokok tanısı için Oxoid firmasına ait bacitracin (0.04 Ü) diski kullanıldı.
Çalışma kapsamına alınan 740 çocuğun yaşları 5-15 arasında değişiyordu. Yaş ortalaması 10.13 idi. Bunların 402 'sini erkek, 338 ’ini kız öğrenciler oluşturuyordu. Toplam 740 boğaz kültürünün 157 'sinde grup A beta-hemolitik streptokok (GABHS izole edildi. Oran %21.21 olarak bulundu. Kızlarda bu oran %21.00 ve erkeklerde %21.39 idi.
Semptomatik GABHS infeksiyonlarında ateş, boğaz ağrısı, eksudatif tonsillit, anterior servikal ağrılı lenfadenopati görülür. Ayrıca streptokokal antikorlar da yüksektir. Buna karşın, taşıyıcılarda belirgin bir semptom yoktur ve boğazdaki streptokok sayısı düşük olduğundan yeterli antikor yanında gelişmemektedir (1).
GABHS ’a bağlı farenjit, olguların yalnızca %15 ’inde semptomatiktir. ARF genellikle streptokoksik boğaz infeksiyonunun ağır formlarını takiben gelişmekle beraber olguların yaklaşık 1/3’inde asemptomatik infeksiyondan sonra oluşmaktadır. Bu nedenle komplikasyonlar
yönünden riskli olan okul çağı çocuklarından semptomatik GABHS infeksiyonu yanında asemptomatik infeksiyon da saptanmalıdır (3).
GABHS ınfeksiyonlarının yaygınlığı ve komplikasyonları nedeniyle ülkemizde ve yabancı ülkelerde o
|