Amaç: Bu çalışmada; kanserli hastalarda tamamlayıcı tıp yöntemlerini kullanma durumunun ve psikolojik destek/rahatlama için başvurdukları yöntemlerin araştırılması amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışma, 16-77 yaşları arasında 60 (35 erkek, 25 kadın) kanser hastasıyla yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak yapılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin almış oldukları kanser tanı tiplerine göre dağılımı incelendiğinde; erkek hastalarda en fazla akciğer kanseri, kadın hastalarda ise en fazla meme kanseri görülmüştür. Araştırmaya katılan hastaların %61.7’sinin tamamlayıcı tıp yöntemlerine başvurduğu bulunmuştur. Hastaların, tamamlayıcı biyolojik temelli ürünler arasında yer alan sarımsağı %83.3’ü, soğanı %91.7’si, brokoliyi %38.3’ü, kırmızı lahanayı %56.7’si, kefiri %8.3’ü, yeşil çayı %26.7’si, nar suyunu %28.3’ü, balık yağını %10.0’ı, keten tohumunu %6.7’si, zencefili %11.7’si, çörek otunu %23.3’ü, ısırganı %36.7’si, arı polenini %8.3’ü kullanmıştır.
Sonuç: Bazı tamamlayıcı tıp tedavileri konvansiyonel tedavilerin etkinliğini azaltabilir, ilaçlarla etkileşime girerek ciddi ve yaşamı tehdit edici yan etkilere neden olabilir. Tamamlayıcı tıp tedavi yöntemleri içerisinde sıklıkla biyolojik temelli tedaviler (besin, bitki, vitamin) kullanılmaktadır. Buna ek olarak, bazı hastaların psikolojik destek almak ve rahatlamak amacıyla dua, müzik ve masaj gibi yöntemlerden yararlandıkları da görülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı Tıp; Psikolojik Destek; Rahatlama; Kanser.
|